Český rozhlas Brno – Recepty do Vaší kuchyně

Napsal | 15.7.2016

Máte rádi vaření a vše, co se gastronomie týká? Pro tento případ Vám, v rozvoji Vašich dovedností, pomůže Český rozhlas Brno. Ano, čtete správně! Sice se jedná se o rádiovou stanici, ale mají pro Vás mnoho zajímavých receptů a my Vám nějaký z nich ukážeme.

Doufáme, že si recept vyzkoušíte a dáte nám pak vědět jak Vám to chutnalo 🙂

Český rozhlas – něco málo

Posláním Českého rozhlasu je především sdělovat ty nejdůležitější zprávy z domova i ze světa, vzdělávat posluchače, informovat o zajímavých kulturních akcí a v poslední řadě diváky bavit. Rádio dává navíc i  prostor studentům a nabízí jim tak výbornou praxi při studiu.

Apetit – Recepty od vyhlášených odborníků

Na Českém rozhlase se vysílá pořad s názvem Apetit, kde Vám zodpoví i Vaše dotazy. Vysílání začíná každé dopoledne a už od 10:00. V tuto hodinu je vše zasvěceno jen vaření, poté máte možnost volat a ptát se na různé věci jako je např: pěstován bylinek, jak co vařit nebo dokonce na chov domácích zvířat.

Apetit - dobrou chuť

My se však zaměříme na hodinku vaření, kdy Vám představíme některý z již řečených receptů. Co takhle nějakou sladkou tečku na závěr nedělního obědu? Kupříkladu rebarborové koláčky s vanilkovým krémem.

K přípravě rebarborových koláčků budete potřebovat:

Korpus: 375 g těsta, 250 g rebarbory (pokrájené na menší kousky), 300g jablek (oloupaných, pokrájených na menší kousky), 2 lžíci třtinového cukru a šťávu z jednoho pomeranče.

Krém: 150 ml 40% smetany ke šlehání, 150 ml plnotučného mléka, 1 lusk vanilky, 3 vejce, 85g krupicového cukru a kůra z jednoho pomeranče.

Jak postupovat?

Troubu předehřejte na 190 °C a mezitím vyložte těstem koláčovou formu. Formu následně překryjte papírem na pečení a 15 minut nechte předpékat. Pak sundejte pečicí papír a 10–15 minut dopékejte dozlatova.

Upečený základ koláčků vyndejte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C. Zatímco se peče korpus, připravte ovocnou náplň i vaječný krém. V menším hrnci pomalu zahřívejte rebarboru, jablka, třtinový cukr a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče. Po 10 minutách by mělo být ovoce změklé, ale stále si bude držet tvar. Nechte ho lehce zchladnout.

Do jiného hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte podélně přepůlený vanilkový lusk. Směs přiveďte k varu a v misce mezitím prošlehejte vajíčka s cukrem. Z vroucího mléka vyndejte vanilkový lusk a za stálého míchání do něj přidejte vaječnou směs. Chvíli hbitě míchejte metlou, pak přelijte (nejlépe přes cedník) do čisté misky a vmíchejte pomerančovou kůru.

Když je korpus koláčků upečený, rozdělte na dno povařené ovoce a přelijte vaječným krémem. Pečte 30–35 minut tak, aby vaječný krém ztuhl a při poklepání na formu se chvěl jako pudink. Poté ho vyndejte z trouby, nechte zcela zchladnout, teprve poté nakrájejte.

Tak co podařilo se? Dejte nám vědět prostřednictvím komentářů!

Všechny je můžete naléz na stránkách rozhlasu www.rozhlas.cz/brno/recepty.