Babica vs. Sapík – Nejlepší recepty z pořadu

Napsal | 19.5.2016

Milujete vaření a užíváte si každý okamžik, kdy se k němu můžete dostat? Vaší touhu ukojíme tím, že tu pro Vás máme jen ty nejlepší recepty z pořadu Babica vs. Sapík.

Babica vs. Sapík – Informace o pořadu

Pokud je Jirka Babica právě jedním z Vašich favoritů, tak jsme kápli do Vaší noty. V tomto pořadu se už od podle názvu Jirka určitě objeví a s ním i jeho společník Jaroslav Sapík. Kdo je to ale Jaroslav Sapík? Jirku všichni známe z televize Nova, kde vedl velice oblíbený pořad Babicovy recepty. Jarda zatím není tak známý, tak si o něm něco nyní pojďme říct.

zdroj: barrandov.tv

zdroj: barrandov.tv

Budete možná překvapeni, ale jedná se o kuchaře a nestora české gastronomie. Vede restauraci U Sapíků na Klokočné, což je mimochodem kousek na východ od Prahy.

V pořadu Babica vs. Sapík se vypíchávají nové ale i zapomenuté recepty. Tito dva mezi sebou nebudou soupeřit, ale jde jen o jakýsi souboj receptů a postupů při vaření. Můžete je vidět na obrazovkách stanice Barrandov a to každou sobotu a neděli od 17:30.

Nejlepší recepty z pořadu

Už nemáte nápady na nedělní oběd? Zkuste z nejlepších receptů, které se objevily v pořadu a uvidíte, že se u vaření tolik nezapotíte a navíc si i velmi pochutnáte.

Například taková Znojemská hovězí pečeně, to je opravdová lahůdka. Co k přípravě pokrmu potřebujete?

Znojemská pečeně podle Babici a Sapíka

Ingredience: hovězí maso, hořčice, kyselé okurky, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, cibule, domácí rajský protlak, sádlo, jíška, špek

Postup:

Na pánev dáte sádlo, pokrájený špek. Osolené a opepřené maso zprudka opečete ze všech stran. Maso poté vložíte do pekáče se sádlem, špekem a cibulí, přidáte uzlík s kořením, rajský protlak a hořčici.

Troubu zavřeme a pečeme na 200°C, potom 140°C asi 1,5 hodiny. Na pánvi mezitím orestujete špek a sterilované okurky, jídlo tím posypete.

Sladké pokušení aneb Ribízový sorbet s vinným šodó

Máte chuť na něco sladkého? Tak tento recept je pro Vás jako dělaný. Zkuste si takový Ribízový sorbet s vinným šodó. K přípravě potřebujete pouze pár ingrediencí.

Ingredience: rybízový sorbet, cukr, 5 žloutků, bílé víno, čerstvou mátu, ribíz na ozdobu, citron a moučkový cukr.

Postup:
Příprava vodní lázně: do misky dáte cukr, víno, citronovou šťávu a šleháte do teploty 50°C, aby se nesrazily žloutky.

Do poháru poté dáte rybízový sorbet, polijete šodó, ozdobíte rybízem, mátou a moučkovým cukrem.

Rajčata plněná pěnou z pražské šunky

Máme tu pro Vás další specialitku, která dle našeho názoru stojí rozhodně za vyzkoušení! Budete k ní potřebovat pár věcí.

Ingredience: pražská šunka, rajčata, máslo, sůl, pepř, smetana, čerstvý salát a vinný ocet.

Postup:

Rajčata vydlabeme a naplníme šunkovou pěnou. Salát zakápneme vinným octem a přidáme na něj rajčata.

Šunková pěna: šunku nakrájíme na kousky, přidáme máslo, smetanu, bílý pepř, lehce cukr a to celé vše rozmixujeme.

Tak co jak se Vám líbil dnešní článek? Ohodnoťte ho 🙂 a prozraďte nám, který z receptů jste vyzkoušeli!