Lanýžové kuličky – recept pro rychlou přípravu

Napsal | 30.7.2014

Jistě každého z nás někdy popadli nějaké labužnické choutky a měli jsme potřebu ochutnat něco zvláštního. Tak proč ne třeba lanýžové kuličky? Právě v tomto článku se podíváme na recept, díky kterému si můžete rychle a jednoduše vytvořit doma lanýžové kuličky a pochutnat si, jako nikdy předtím.Je to pravdu snadné a zvládne to opravdu každý! Pojďme se tedy podívat na to, co to lanýže vůbec jsou.

Lanýže – pochoutka (skoro) pro každého

Lanýže jsou skvělá pochoutka z mléčného a kakaového zázraku – čokolády. Konzumovány jsou již několik dekád a jsou tedy vskutku tradiční pochutinou, která potěší chuťové pohárky všech, kromě diabetiků. Jak si je tedy vytvořit v pohodlí domova?

Jak na to?

Nejdříve si řekneme, co k jejich výrobě budeme potřebovat:

  • 70 g smetany určené ke šlehání
  • 60 g cukru, nejlépe krupicového
  • 100 g másla
  • 3 lžíce likéru
  • 200 g kvalitní čokolády s obsahem kakaa minimálně 80%, ale spíše vyšším
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mletých mandlí nebo kokosu, ve kterém můžeme kuličky obalit

Do hrnce nebo kastrolu dáme požadované množství másla, cukru a smetany a necháme chvíli povařit. Vaříme do té doby, kdy bude máslo i cukr rozpuštěn. Poté je nutné hrnec nebo kastrol dát rychle pryč z ohně či plotny – zkrátka aby už na směs nepůsobilo žádné teplo. Nadále musíme nalámat tabulku čokolády s vysokým obsahem kakaa. Kousky vložíme do směsi a necháme úplně rozpustit za stálého míchání. Směsici necháme vychladnout a vložíme do lednice.

Směs vyndáme až druhý den, kdy bude vychlazená a ztuhlá. Nyní ze ztuhlé čokoládové směsi odlamujeme kousky, tvoříme z nich pohyby prstů zaoblenékuličky“ a dáváme na ubrousky, na které položíme to, v čem chceme mít lanýže obalené – v našem případě mandle, kokos nebo kakao. Lanýže jsou nyní hotovy. Skladujte je v chladném prostředí.

Autor fotky - voraorn

Podělte se o Vaše zkušenosti!

Věříme, že Vám byl tento recept na výrobu domácích lanýžových kuliček nápomocen a pokud máte určité připomínky k tématu, jistě je zanechte v komentářích pod článkem.