Elektrický tlakový hrnec – Co lze uvařit? – Recepty

Napsal | 27.2.2016

Přejete si mít Vaše jídlo dříve připravené a při tom chcete, aby si zachovalo svou šťávu a vůni? Zkuste elektrický tlakový hrnec. Povíme si, co v něm lze uvařit, jak s ním pracovat a neošidíme Vás ani o pár receptů.

Elektrický tlakový hrnec

Už jste určitě používali někdy klasický tlakový hrnec nebo-li „papiňák“. Také si samozřejmě vzpomeňte, jak je důležité upouštět přebytečný tlak, aby se nestala nějaká větší nehoda. Teď je tu ale elektrický „papiňák“, který nepotřebuje varnou desku. Je sám o sobě něco jako mikrovlnná trouba. Nemění se nijak od klasického tlakového hrnce ve směru vitamínů, které si jídlo stále zachovává. Tato novinka je velmi oblíbená a nikdo se tomu nedivíme.

Tlakový hrnec nebo-li papiňák

Tlakový hrnec nebo-li papiňák

Je vybaven jen šňůrou pro elektrické napájení. Další novinkou je to, že na hrnci si můžete libovolně zvolit, jak dlouho potřebujete jídlo dělat. Tím pádem se nestane, že když na jídlo v hrnci zapomenete, že se Vám kupříkladu rozvaří. K tomu patří i volba stupňů, které jídlo potřebuje. A jsme zpět u unikající páry. Nemusíte se obávat nějakého výbuchu. u tohoto typu hrnce není potřeba upouštět žádnou páru. Je k sehnání na e-shopech a vybrali jsme jeden typ. Jmenuje se Avair Ida 5l od 2 700 korun.

Různé recepty

Co vlastně tak elektrický tlakový hrnec umí? Rozhodně se na ničem nešetří. Kupříkladu skvěle uvaří masové polévky, rizoto, masové směsy se zeleninou, dokonce i oblíbenou svíčkovou a to včetně omáčky. Jaké recepty jsou tedy vyzkoušené a chutné? Zkuste třeba: Chilli kuře v medu

Suroviny

  • 1 kuře nebo 4 stehna
  • brambory
  • 1 PL olivového oleje
  • ¼ odměrky bílého vína

Marináda

  • 4 PL olivového oleje
  • 2 PL wolchestru
  • 4 PL medu
  • 1 ČL soli
  • drcené chilli
Postup

Kuře si naporcujete, omyjete a osušíte. Do větší misky si připravíte marinádu. Všechny suroviny dobře promícháme. Kuřecí kousky asi 3x naříznete, aby se marináda dostala do masa. Uložítě v misce tak, aby bylo všechno maso položené na sebe. Zavřete víkem nebo zatáhnete folií a dáte na 24h do lednice. Do nádoby hrnce dáte lžíci oleje a asi na osminky nakrájené syrové brambory, promícháte, aby se brambory obalily olejem. Na ně položíte kousky kuřete a zalijete zbývající marinádou a bílým vínem. Zavřete víkem a nastavíte program CHICKEN, DUCK, MEAT. Brambory není potřeba solit díky marinádě.

Chilli kuře v medu - přejeme dobrou chuť

Chilli kuře v medu – přejeme dobrou chuť

Přejeme dobrou chuť!