Skleněná dóza na mouku

Napsal | 18.4.2014

Málokdo si v kuchyni nechává sypké potraviny v originálním papírovém balení. A proč také, když je na trhu spousta různých dóz, misek a kalíšků, do kterých je možné mouku, cukr či sůl přesypat. Nejen že v poličce to poté vypadá mnohem estetičtěji, ale daná potravina vydrží déle a navíc z dózy se lépe dávkuje. Další praktickou výhodou je i fakt, že na rozdíl od papírových obalů, které při každém otevření vypustí do vzduchu obláček moučného prachu, s dózou si zachováte kuchyni čistou.

Výhody a nevýhody skleněné dózy

Výhod je tu opravdu veliké množství, ať už bereme v potaz ty výše uvedené nebo k tomu navíc přidáme lepší možnost kontroly čerstvosti suroviny (v našem případě mouky). Protože skleněná dóza je průhledná, včas si můžeme všimnout případných nevítaných hostů, jako jsou červi či brouci. V této chvíli stačíme mouku vyhodit dříve, než ji například přidáme do jinak již hotové omáčky jako zahušťovadlo, takže zamezíme zbytečným větším ztrátám surovin. Ti, kteří doma mají myčku, určitě ocení i skutečnost, že tento chytrý vynález dózu umyje za ně. Jako další je dobré uvést i to, že skleněná dóza (na rozdíl od té plastové) je ekologická. Jako nevýhody bych zde zaprvé zmínila váhu. Sklo má mnohonásobně větší hustotu než plast, tudíž i hmotnost skleněné dózy bude značně větší. Zadruhé je to křehkost. Všichni si umíme dobře představit, co se stane se sklem, když ho náhodou upustíme na zem.

Skleněná dóza – nákup

Pokud doma ještě žádnou skleněnou dózu na mouku nemáte, tu starou jste rozbili anebo jednoduše potřebujete další, vřele Vám doporučuji koupit tu s víčkem. Zamezíte tak prachu a jiným nežádoucím vlivům ke znehodnocení suroviny. Takovéto dózy můžete sehnat v různém cenovém rozpětí, často již od pouhých několika desítek korun až po stovky (záleží pouze na velikosti a tvaru Vámi vybrané nádoby).

Pokud ale chcete kvalitu za svoje peníze, tak běžte nakoupit samozřejmě do IKEE.