Slaměná ošatka na kynutí chleba IKEA

Napsal | 10.5.2014

Výroba domácího chleba se v posledních letech stala v domácnostech téměř hitem. Čím více se dovídáme o praktikách v mnohých velkoobchodech a pekárnách, tím více se vracíme ke kořenům a k tradici našich babiček. Vždyť co je lepší než vůně podomácku upečeného chleba z kvalitních surovin, který se s tím kupovaným nedá vůbec poměřit? Takový bochník hned změní vaši snídani v královskou hostinu.

Příprava domácího chleba

Příprava domácího chleba však připadá mnohým jako náročná záležitost. Když už se podaří vytvořit to správné těsto, je třeba nechat chleba vykynout, a v tom se skrývá ten oříšek. Kynout, ale jak a kde? Ideálním řešením pro zkušené pečící umělce i laiky je speciální ošatka na kynutí chleba, kterou by nepohrdl ani mistr pekař.

Nechte kynout

Slaměné ošatky na kynutí chleba se vyrábějí v různých tvarech a velikostech, aby vyhověly každému typu chleba. Ať už jste zvyklý na tradiční venkovský kulatý chléb, nebo dáváte přednost spíš menším oválným nebo obdélníkovým chlebům, v nabídce ošatek si přijdete na své. Zkuste i speciální tvary, jako je třeba chléb trojúhelníkového nebo čtvercového tvaru! Ošatky se prodávají i v různých rozměrech, aby se do nich vešlo od půl kilogramu těsta do celých dvou kil. A pokud jste milovníci tradiční francouzské veky, i zde si přijdete na své: ošatka na kynutí veky je to ono, co potřebujete.

Se slaměnými ošatkami se peče jedna báseň: nejenže nechají vaše těsto v klidu odpočívat, slouží také jako opora a podporují kynutí. Stačí je pouze vysypat trochou mouky a před pečením těsto opatrně vyjmout. Jsou vyrobeny z čistě přírodního materiálu, takže se nemusíte obávat, že by se do vašeho těsta mohlo dostat cokoli umělého. Nemusíte je ani nijak omývat, stačí je nechat vyschnout a pak nasucho vytřepat a vykartáčovat.

autor: Anankkml

Vychutnejte si chuť vlastnoručně upečeného chleba a vůni, která promění váš domov v pekařský ráj! Se slaměnými ošatkami na kynutí se váš domácí chléb zapíše do historie.