Výroba domácího jogurtu bez jogurtovače

Napsal | 19.6.2014

Nejen odborníci na zdravou výživu vědí, že snídaně je základem celého dne. Domácí a pomalé snídání vám dodá dostatek energie na celý den a prospěje vašemu metabolismu. Tak proč nezkusit při její přípravě něco nového a nevyrobit si třeba domácí jogurt? Přírodní bílý jogurt obsahuje nejen množství vápníku a bílkovin, ale také živé probatické kultury, které regulují naše zažívání a napomáhají odstraňovat přebytečné tuky. A nemusíte mít strach; jeho výroba je velmi snadná a i méně zdatný kuchař ji bez problémů zvládne. Připravte si jogurt bez konzervantů a „éček“ a vykročte do svého dne tou správnou nohou!

Postup přípravy

Pokud chceme vyrábět náš jogurt bez jogurtovače, budeme na něj potřebovat pouze litr čerstvého mléka, nejlépe přírodního od farmáře nebo BIO, a kelímek jogurtu z obchodu. Pokud toužíte po jogurtu nejvyšší kvality, dávejte pozor při výběru – nejlepších výsledků dosáhnete s přírodním jogurtem s dostatkem živé kultury, např. s jogurtem řeckého typu. Pokud se vám jich v kuchyni nedostává, obstarejte si také dostatek uzavíratelných nádob (např. sklenic na zavařování nebo prázdných skleniček od jogurtů), ve kterých budeme jogurt uchovávat, a potravinářský teploměr.

Nalijte mléko do hrnce a postupně je ohřejte na teplotu asi 40 °C (teplota může být o něco vyšší, pak pouze počkejte, až mléko trochu vychladne). Do zahřátého mléka poté pomalu přidáme kelímek jogurtu a důkladně směs promícháme, aby se v ní nevytvořily žádné hrudky. Hladkou směs pak vlijeme do předem připravených nádob a důkladně uzavřeme. Důležité je hotový jogurt uchovat v teple nejlépe přes noc, nebo alespoň šest až osm hodin; nejjednodušším postupem je zabalit důkladně uzavřené nádoby do přikrývek nebo kuchyňské utěrky a postavit pod topení nebo na nějaké teplé místo. Stálá teplota v nádobách by se měla držet kolem 35 °C. Když pak nakonec jogurt necháme vychladnout, měl by být tak hustý, aby se v něm udržela i lžička.

Vychutnáváme

A máme hotovo! Připravte si takto váš vlastní domácí jogurt, smíchejte ho s ovocem nebo müsli a oživte touto lahodnou snídaní svoje ranní vstávání.

Výroba domácího jogurtu bez jogurtovače
Jak se vám líbil článek?