Vatikánský chléb štěstí recept

Napsal | 12.10.2014

Kořeny starého vatikánského chlebu štěstí sahají mnoho století do historie. Ať už je jeho původ jakýkoliv, dnes si můžete s trochou trpělivosti a se správným receptem upéct chléb i sami doma. Jak na to jsme si připravili v dnešním článku.

Tradice jsou tradice – zdlouhavý postup

Dlouhá tradice praví, že úplný základ byste správně měli dostat darem. Pokud si tedy potrpíte na tradice a chcete mít ten opravdu „pravý“ vatikánský chléb, požádejte třeba souseda, či příbuzné, aby Vám kus těsta darovali. Nicméně pokud chcete s výrobou začít sami, jako první si sežeňte žitný kvásek. Lžíci kvásku dejte do mísy a přidejte 300g třtinového cukru, 300g mouky a 300ml mléka. Nyní přijde ta delší a složitější část, neboť vatikánský chléb štěstí se dělá celý týden!

  1. Pondělí-> přidejte do misky 250g cukru na vrch těsta, nemíchejte.
  2. Úterý-> přidejte 300ml mléka a celé těsto důkladně promíchejte.
  3. Středa-> přidejte 250g polohrubé mouky, opět důkladně promíchejte.
  4. Čtvrtek -> jeden z mála dní, kdy se nic nepřidává, pouze v průběhu dne několikrát těsto pořádně promíchejte.
  5. Pátek -> v tento den přidejte všechny přísady, které jste přidávali od pondělí do středy, a to ve stejné gramáži.
  6. Sobota -> dnes opět jen těsto míchejte a nic nepřidávejte.
  7. Neděle -> poslední den, ve kterém přidáváte nejvíce ingrediencí. Přidejte 250g mouky, 300ml oleje, 1 prášek do pečiva, lžičku jedlé sody a na závěr dochucovadla podle vkusu. Přidat můžete trochu skořice, ořechů, hrozinek, nebo třeba citronové kůry a čokolády.
Recept na přípravu Vatikánského chlebu

Krásně upečený Vatikánský chléb

Nebojte se zaexperimentovat

Pakliže se chcete držet striktně tradic, přidejte do těsta všechny tyto vypsané suroviny, přidejte trochu soli a dejte těsto do formy. Následně dejte těsto do vyhřáté trouby na 160°C a pečte asi půl hodiny, než je chléb upečen do tmavě hnědé barvy. Na závěr ho můžete posypat cukrem, čokoládou, nebo jiným zdobením.

Přejeme dobrou chuť!

Vatikánský chléb štěstí recept
Jak se vám líbil článek?