Ohřívač talířů

Napsal | 22.1.2015

Určitě jste se již někdy setkali s tím, že jste na stůl dostali k obědu či k večeři studené jídlo. Pokud ano, tak rozhodně nepatříte mezi výjimku. Studené jídlo na talířích v restauracích je stále ještě častá záležitost. Jídlo sice nemusí být přímo studené, ale stačí, když je studený talíř. Dojde totiž k tak zvané tepelné výměně, kdy horké jídlo předá svou energii talíře, který se ohřeje do určité teploty, která je ale menší než teplota jídla samotného.

Ohřívače talířů – konec studeným pokrmům

Proto se již nyní v mnoha restauracích a kavárnách používají ohřívače na talíře. Tyto podniky se snaží jít s dobou. Nejedná se ovšem o ohřívače talířů v pravém slova smyslu. Jako ohřívače slouží samotné kávovary, nad jimiž se skladují hrnky s talířky. Ohřívače talířů, ty pravé, se také používají ve školních jídelnách.

Vlastnosti

Ohřívače na talíře jsou vyrobeny z nerezové oceli, kterou je potřeba často čistit, aby zde nevznikaly různé skvrny. Ohřívače talířů ale nemusí sloužit přímo k ohřevu, ale také se používají k uskladnění používaného nádobí, když ho zrovna není potřeba. Ohřívače jsou napájené elektrikou, je tedy důležité zapojení do sítě, kde je napětí 230 Voltů. Velká většina ohřívačů na nádobí je pojízdná, což umožňují čtyři pojízdná kolečka, z nichž dvě mívají často brzdu. To je důležité hlavně na nerovných podlahách. Teplotu, na níž chceme talíře ohřát, lze jednoduše nastavit termostatem.

Kapacity ohřívačů se velmi liší, ale nejběžnější kapacita je 110 talířů. 110 talířů se vejde do dvou tubusů (sloupců). Při odebírání talířů z vrchu další talíře automaticky vyjíždějí, a Vy se tak nemusíte starat o jejich vyndávání. Z vrchu je pak celý tubus chráněn plastovým víkem, jež brání onikání teploty ze samotného ohřívače. Existují však i mini ohřívače. Ty se skvěle hodí na nedělní oběd či na nějakou oslavu, kde chcete zapůsobit. Ceny velkých ohřívačů přesahují 10 000 korun.

Tak co máte v plánu si ohřívač pořídit? Myslíte si, že se jedná o užitečnou či zbytečnou věc? Dejte nám vědět prostřednictvím komentářů. Děkujeme