Jak udělat bezový sirup snadno a rychle?

Napsal | 29.10.2016

Milujete kutilství? Preferujete domácí recepty před kupovaným řešením? Pokud jste si na předchozí otázky odpověděli ano, tak dnešní článek je přesně pro Vás! Zaměříme se na zdravou a především chutnou tvorbu sirupu. Jak si vlastně udělat takový bezový sirup co nejchutněji?

Černý bez – Sambucus nigra L.

Přijde nám rozumné Vás nejdříve se samotnou rostlinou seznámit, protože dělat sirup z něčeho, o čem nevíte absolutně nic, by nedávalo smysl. Černý bez je rostlina, která se využívá především v léčitelství, při tvorbě vín, čajů a likérů.

Černý bez v přírode

Volně rostoucí černý bez v přírodě

Na první pohled ho určitě poznáte, jelikož se jedná o listnatý keř, který roste volně v přírodě. Má bílý květ a černé plody zvané bezinky. Plody je třeba nejprve tepelně opracovat, abyste se vyhnuli nepříjemným projímacích účinků. Chuť bezinek je jemná a sladká.

Jak udělat bezový sirup?

V přípravě se určitě nesetkáte s něčím složitým. Vybrali jsme pro Vás osvědčený a snadný recept.
K přípravě sirupu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 30 velkých květů bezu (sbírejte je, když jsou ještě plné pylu, ne po dešti)
  • 2 dobře omyté citrony i s kůrou, ideálně bio
  • 70 g kyseliny citronové
  • 2 kg cukru krystalu
  • 2 l převařené vychladlé vody
  • pokud chcete zajímavější chuť, můžete přidat i čerstvou mátu nebo meduňku

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si převaříte vodu (klidně i v rychlovarné konvici) a necháte ji úplně vychladnout.
  2. Celé květy vložíte do velkého hrnce nebo pětilitrové sklenice. Zalijete vodou a přidáte kyselinu citronovou a na kolečka pokrájené citrony. Zakryjete poklicí nebo talířkem a necháte při běžné pokojové teplotě 24 hodin stát.
  3. Po uplynutí uvedené doby výluh scedíte přes jemné sítko a květy i citron vyhodíte. Po částech vmícháváte cukr tak, až se úplně rozpustí. Bude to nějakou dobu trvat a je potřeba míchat – zvlášť ke konci, kdy už je roztok dost nasycený.
  4. Sirup plníte do plastových lahví, případně do skleněných se šroubovacím víčkem a skladujte ho v lednici. Řeďte podle chuti, můžete dát do běžné sklenice asi 1 cm sirupu a dolévát vodou. Zajímavou chuť získáte, když sirup zalijete perlivou vodou.

Doufáme, že se Vám dnešní recept líbil a budeme se těšit zase u dalšího 🙂

Jak se vám líbil článek?