Druhy zátek – kvasná, korková, plastová a silikonová

Napsal | 24.7.2014

Nápoje jsou nedílnou součástí života lidí, tedy i logicky každého z nás. Někteří si potrpí na sycené nápoje se svou oblíbenou značku, kterou by nevyměnili za žádnou cenu, někteří mají zásadu pít třeba jen minerální vodu z určitých pramenů, jelikož zkrátka mají takovou potřebu a některým je jedno, co vypijí, jde i jim hlavně i to, aby v sobě aspoň nějakou tekutinu měli. K nápojům, a to především lahvovým, patří také jejich obal nebo to, v čem jsou stručně řečeno uzavřené. S tím úzce souvisí uzávěr obalu, konkrétně zejména lahvových obalů, čímž je zátka. A právě v tomto článku se budeme zabývat různými typy zátek, které jsou k dispozici a na které můžete často narazit, konkrétně zátkou kvasnou, korkovou, plastovou a velice funkční zátkou, kterou je silikonová.

Kvasná zátka

Jedná se o speciální uzávěr, který se používá speciálně při chemickém procesu kvašení, což se může dít u vína nebo kupříkladu i piva. Tato zátka je velice potřebná, jelikož u kvašených substancí zabraňuje tomu, aby se dovnitř dostal vzduch, ale ve stejnou chvíli umožňuje CO2 to, aby se dostala z láhve. Tyto zátky jsou převážně vyráběny z foukaného skla.

Plastová zátka

S plastovou zátkou se můžete setkat nejen u PET láhví, který je všude plno, ale také u stavebních materiálů, kde se používají jako závit pro trvalé nebo dočasné upevnění skulin, které jsou právě potřeba a tak funguje také jako ucpávka.

Korková zátka

Zřejmě neklasičtější zátka, která je známa již od dob, kdy bylo vynalezeno víno a bylo potřeba ho uskladnit s potřebným atributem toho, aby se dala láhev kdykoliv po otevření i následně zavřít bez poškození láhve.

Silikonová zátka

Zřejmě nenovějším přírůstkem na poli zátek je zátka z materiálu zvaný silikon. Tento materiál je nejen nekompromisně nepropustný, ale také tvarovatelný, tudíž není překvapením, že je tato zátka velice používaná u těch, kteří potřebují zátku kvalitní a efektivní.

Druhy zátek – kvasná, korková, plastová a silikonová
Jak se vám líbil článek?