Výroba domácí tlačenky – snadný recept

Napsal | 29.4.2016

Znáte ten pocit, když vás „honí mlsná“ a zrovna nevíte, na co to tak máte chuť? Zkuste své chutě zkrotit domácí tlačenkou. Pokusíme se Vám popsat i některé z receptů a samozřejmě poradíme, jak nad takovou domácí tlačenkou vyzrajete.

Tlačenka zdravě!

Snad jako všechno, je lepší si udělat doma sami. Dobrý pocit Vám přinese to, že vidíte, co do přípravy využíváte. Někdo moc obchodům nevěří a to ani masnám, jelikož už se stalo několik omylů, že na Vás dokáží velice vydělat a Vy mezitím budete strádat na kvalitě výrobku. Jak je to ale s tlačenkou? Samozřejmě je nejlúpší si udělat domácí! Pokud máte možnost někam na zabíjačku, lépe pro Vás. Nevíte jak na to? Společně se podíváme na jeden ze snadných receptů.

Snadný recept na tlačenku

I když se zdá, že jde o o něco složitého, je to omyl. Je pravda, že se tlačenka dá udělat na několik způsobů, záleží na kutilech. My jsme našli recept, který je je více podobný klasické tlačence bez přidávaných vylepšováků, různých éček a jiných nesrovnalostí. Jak tedy na to?
Nejdříve budou potřeba suroviny

  • 4 vepřové nožky                                                                              1 petržel
  • 2 vepřová kolena                                                                             ¼ celeru
  • 1 kg vepřového plecka                                                                    2 bobkové listy
  • 2 vepřové jazyky                                                                              20 kuliček pepře
  • 1 cibuli                                                                                               6 kuliček nového koření
  • 1 mrkev                                                                                              sůl
  • Mletý                                                                                                  pepř
  • Česnek                                                                                               majoránku

Postup přípravy

V jednom hrnci zalejte vodou nožičky a kůži z kolen, osolte a povařte do úplného změknutí. Ve druhém povařte plecko, kolena bez kůže a jazyky spolu s očištěnou zeleninou, bobkovým listem, celými kuličkami pepře, novým kořením a dostatečným množstvím soli. Hlídejte, aby bylo maso měkké, ale ne rozvařené. Poté sceďte, zeleninu a koření vyhoďte, jazyky oloupejte a maso nakrájejte na asi 2-centimetrové kostky.

V případě potřeby trochu nařeďte odloženým vývarem z masa. Směs nyní pořádně osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a prolisovaným česnekem. Maso by mělo být před zatuhnutím lehce přesolené a překořeněné – až tlačenka zatuhne, bude tak akorát. Teď už zbývá jen plnit do tlačenkových střev. Po naplnění a uzavření můžete ještě 1 až 2 hodiny povařit, aby tlačenka déle vydržela. Podávejte s cibulí, octem a čerstvě mletým pepřem.

Vyrobená domácí tlačenka

Vyrobená domácí tlačenka – přejeme dobrou chuť

Tak co? Tlačenka vypadá výtečně viďte :). Přejeme dobrou chuť