Rybí jikry IKEA (recept polévka)

Napsal | 13.4.2014

Rybí jikry – pojem v tradiční české kuchyni poměrně neznámý a spojovaný nejčastěji jen s gurmánskými nebo luxusními pokrmy. Nemějte ale strach zařadit rybí jikry a kaviár do svého běžného jídelníčku; společnost IKEA vám nyní k tomu dává ideální možnost.

Jikry ze sledě Sillrom nebo speciálně zpracovanou kaviárovou pastu Smörgåskaviar můžete konzumovat prostě – na čerstvém chlebu pomazaným máslem nebo s vejci. Ale proč se omezovat? Chcete-li do přípravy jiker zapojit špetku svého kuchařského umění, vyzkoušejte jeden z netradičních receptů!

Salát z jiker

Výhodou rybích jiker od IKEA je, že je už není nutné nijak zpracovávat nebo upravovat. Nejjednodušší možností, jak je zapojit do přípravy pokrmu, je salát z jiker. Stačí vám na něj celé nebo polovina balení jiker Sillrom od společnosti IKEA (záleží na množství porcí) a podle chuti další plody moře, například ústřice nebo krabí tyčinky. Dochuťte majonézou nebo jogurtem, osolte a opepřete a přidejte směs svých oblíbených bylinek – ideální je petrželová nať, bazalka nebo máta. Zakápněte šťávou z poloviny citronu a trochou olivového oleje a máte ideální jídlo s chutí exotiky.

Dalších variací je nespočet – troufáte si na sladké, dochuťte jikry avokádem, ananasem nebo mangem, tradiční chuti přispěje spíš pórek nebo celer. Salát ve stylu studeného rizota připravíte, když do směsi rybích jiker a mořských plodů přidáte uvařenou a vystydlou rýži – nejlépe některou z barevných aromatických odrůd, například rýži hnědou.

autor: Voraorn

Polévka z jiker

Polévka z jiker je lahodným předkrmem k zahřátí zimních měsíců. Připravíme si na ni rybí vývar (např. z rybích hlav), do kterého přidáme uvařenou kořenovou zeleninu a cibuli osmaženou do zlatova. Vše rozmixujeme a zahustíme jíškou, připravenou z hladké mouky a rozpuštěného másla. Necháme chvíli povařit a nakonec přidáme rybí jikry Sillrom nebo pastu z jiker Smörgåskaviar, dochutíme opět petrželkou nebo jinými bylinkami, podle chuti dosolíme nebo opepříme. Rybí polévku podáváme ihned s krajícem čerstvého chleba, v letních měsících ji můžeme nechat vychladit a konzumovat jako studený krém.